-------------------------------------------------------------------------------------

 Kom eens een weekendje logeren bij Bed and Breakfast "Emmelkamp"


 

Ontdek de grensstreek met Grensbelevenis

Kom grenzeloos genieten in de grensstreek van Nederland en Duitsland. Wil je ontspannen of ga je liever op pad? In de grensstreek kan het allebei. Dagjes uit, wandeltochten, fietstochten, winkelen en culinair genieten. In de grensstreek kan het allemaal. Grensbelevenis.nl zet alle mogelijkheden voor u overzichtelijk op een rij. 

De grensstreek als vakantiegebied 

De grensstreek tussen Nederland en Duitsland was vroeger het terrein van smokkelaars, handelaren en andere avonturiers. Een plek vol activiteit. Vandaag de dag is de grensstreek een geliefde plek voor vakantiegangers. Dat is niet vreemd, want met een bezoek aan de grensstreek krijg je het beste van 2 landen. Je bent even weg in eigen land en tegelijkertijd steek je zo de grens over naar het mooie Duitsland. 

Fietsen met sterren in de Nederlands-Duitse grensstreek

In Duitsland zijn ze dol op keurmerken. Voor fietsroutes is het de Duitse fietsersbond, de ‘Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club’, die op basis van criteria op het gebied van attractiviteit, service en veiligheid een keurmerk mag toekennen. Twee populaire grensoverschrijdende fietsroutes, de route ‘Rivierenlandschap Achterhoek en Westmünsterland’ en de ‘Vechtdalroute’, hebben de strenge keuring ondergaan en zijn er trots op nu het begeerde certificaat ‘ADFC-Qualitätsroute’ met 3 sterren te mogen voeren. De routes dienen niet alleen aan kwaliteitscriteria te voldoen, maar moeten ook beschikken over voldoende fietsvriendelijke accommodaties en goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Ook zonder keurmerk genoten de routes al een grote populariteit. Geen wonder: ze lopen meestal parallel aan rivieren door een weids landschap. Hier en daar wat koeien of schapen, een eenzame molen, gezellige dorpjes. Er zijn nauwelijks hoogteverschillen, dus ideaal voor de recreatieve fietser en voor een fietstocht met het hele gezin.

Knooppuntroutes in de grensstreek

Ervaar de lokale tradities en cultuur in de grensstreek met gevarieerde, grensoverschrijdende fietsroutes, wandelroutes en ruiterroutes. Het ANWB knooppuntenroute systeem is uitgebreid naar het Duitse deel van de grensstreek. Over een totale lengte van 350 zijn er maar liefst 109 nieuwe knooppuntpanelen en 1000 borden aangebracht. Fiets vanuit het prachtige Montferland naar het Münsterland, gelegen nabij Grafschaft Bentheim. Deze streek staat in verbinding met het Overijsselse Vechtdal en Twente. 

Speciale grensroutes

Of maak een tocht 8-er de grens. Lange tijd was het niet vanzelfsprekend om zomaar eventjes de grens over te gaan. De zogenaamde Kommiezen hielden de wacht bij de grensovergangen en controleerden streng je paspoort, vroegen naar de bestemming en reden van het bezoeken had je pech, dan werd ook nog je bagage doorzocht. Het is al weer lang geleden, maar als je goed kijkt zijn de sporen van toen nog steeds zichtbaar in de grensstreek

Met de Handelsweg begeeft u zich op de sporen van koopmannen en smokkelaars. Beleef met deze route het land van de buren in uw eigen wandeltempo. Het startschot voor een zomer vol grenzeloos wandel- en fietsplezier is bij deze gegeven!